• 3,602 TL

  • 3,784 TL

  • 143,58 TL

  • 88.531

Öncekiler Sonrakiler

KABE-İ ŞERİF'İN ANAHTARI

25 Mayıs 2014 Pazar 20:21

Terim olarak , (sedane) kabenin bekçiliÄŸi , bütün Müslümanların bildiÄŸi, örtü anlamına  gelen, ancak İslami istilahta ise, özel bir topluluÄŸa, Özel bir ÅŸey için verilen koruma anlamına gelir. 

Korumadan maksat, kabeyi giydirmek, kabenin günlük iÅŸlerine bakmak, kapısını açmak  ve kapatmak gibi Kabe-i Åžerife hizmet etmek anlamını taşımaktadır.  

Bu iÅŸler  ÅŸer’i hukuk açısından  Kureyş’den  Beni  Abduddar  bin  Kusa  ve onun soyundan gelen insanlara aitti. Bu KureyÅŸin iÅŸlerinden ve eserlernden bir eserdi ki, İslam bu iÅŸi KureyÅŸ  de bıraktı. Öyleki, su dağıtım iÅŸi HaÅŸim oÄŸullarından Abbas bin Abdulmuttalibe aitti. Ondan sonrada çocuklarına ve torunlarına ait oldu.   
  
Beni Åžeybe Bin Osman Avs Bin Ebi Talha Kabenin anahtarına sahip bir ÅŸahıstı. Bu aileden insanlar,  günümüze dek bu hizmeti vermeyi miras edinmiÅŸ insanlar olmuÅŸlardır. Kabenin bekçisi ve Kabe-i Åžerife hizmet eden insanları, bu makalemle kısaca özetlemiÅŸ oldum.

Åžu an itibari ile, kabe -i ÅŸerife hizmeti elinde tutan ÅŸahıs, Åžeyh Abdulkadir Åžeybi’dir. O, bu ailenin yaşça en büyük oÄŸlu olup, hicri 1431 miladi 2010 tarihinde  Kabe-i Åžerifin koruma ve bakım hizmetini (sedanetini ) eline almıştır.

Öyleki, bu ÅŸahıs kabenin ve makamı İbrahimin anahtarını elinde bulundurmaktadır.  Sedane (kabe koruması ) Kabe-i Åžerifle ilgili her ÅŸeyle ilgilenmek anlamına gelmektedir. Bu Abdulkadir ve çocuklarına ait bir iÅŸtir. Onlardan Osman Bin Talha Bin Ebi Talha ve amcasının oÄŸlu Åžeybe Bin Osman Bin Ebi Talha en doÄŸru rivayete göre, Mekkenin Fethinde  Müslüman olmuÅŸ ve peygamberimizin arkadaÅŸlarından olma ÅŸerefine eriÅŸmiÅŸ ve sohbetinde bulunmuÅŸtur.

Peygamber efendimizin asrında saygıya layık olmuÅŸlardır. Taki, Kral Abdul Aziz iktidara geldikten sonrada, ailenin elindeki bu deÄŸerli iÅŸ onlardan alınmamış ve ailenin bu önemli iÅŸteki yeri koruması saÄŸlanmış, kabenin anahtarlarını taşıma  iÅŸini peygamberimizden bu yana, bu aile yapmıştır.  

Şöyleki, kabenin anahtarlarını Peygamberimiz ailenin, büyüklerine  verirken 'Ya beni Talha bu anahtarları al. Ebediyete kadar sizde kalsın. Sizden bu anahtarları alacak olanlar, ancak zalimlerdir' demiÅŸtir.

Muhaddisler, Peygamberimizin, Mekke’yi feth ettiÄŸi yıl BeniÅŸeybe’den  sedanet görevini (Kabe hizmetlerini) aldığını, ancak bunun üzerine Kur’anın ÅŸu ayeti-kerimesinin nazil olduÄŸunu rivayet ederler. (Muhakkak ki Allah emanetleri ehline   vermenizi emreder. İnsanlar arasında hükmederseniz adalet ile hükmedin, Allah nimetleri verendir. Duyan ve görendir.) 

Kabe’yi Åžerifin kapısı doÄŸu tarafta bulunmaktadır ve ÅŸuan yerden 222 santimetre yüksekliktedir. Kapının uzunluÄŸu 318 santimetre, geniÅŸliÄŸi 171 santimetre, yarım metreye yaklaşık derinliÄŸi bulunmaktadır. Kabe’nin tek giriÅŸi bulunup, tek kapılıdır ve kapının tarihi çok uzundur. 

Bu kapının tarihi, Kabe’nin tarihi kadar eskidir. Kapının kimin tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Bu konuda söylenmiş çeşitli sözler vardır. En bilineni uzun zaman önce Peygamberimizin bi’setinden önce ( Peygamberliğin geldiği yıllardan önce ) Kabe’nin ilk kapısını açık şekilde yapan Yemenli bir hükümdar 3.Tubba'dır. Allah bilir. Hicri takvim göre 1045 yıllarında kapı, Sultan 4.Murat zamanında 1000 dinar civarında altınla kaplanmıştır.

Kabe’nin kapısı Hicri Takvime göre Sultan Ahmet tarafından 1119 yıllarında çizikleri altınla yenilendi. Tamir edildi. Bu ÅŸekilde tarihi tarz meydana getirmeyi amaçlamışdır. Bu yenileme  (tamirat ), tarihe geçti.  Ä°kinci kapı, hala mevcut olan kapıdır. Kral Halid Bin Abdulaziz’den Allah razı olsun ki bu kapının yapımını emretmiÅŸtir. Allah rahmet eylesin .
 
Hicri takvime göre  1397 yılında Kral Halit Kabe’nin içinde namaz kılarken haÅŸerelerin kapıya zarar verdiÄŸini gördüğünde Kabe’ye yeni bir kapı yapılması fikri aklına gelmiÅŸtir.Tövbe kapısı saf altındandı.Barış kapısı Kabe’nin tavanına çıkılan kapıdır. Bu ÅŸekilde iki kapı yaptırmıştır maliyeti 13.420 .000 riyal harcanmıştır. Suudi Arabistan para kurumunun temin ettiÄŸi altınların dışında yüzde 99,9 ayar 280 kilo altından yapılmıştır.

Bu iÅŸin yapımı Hicri takvime  göre 1398 yılında zilhiçce ayında baÅŸlamış ve 12 ay sürmüştür. Bu kapının yapımı için özel bir atölye kurulmuÅŸtur.

Kabe’yi Åžerifin kapısının vasfı ikinci kapı olmasıdır. Kral  Halit tarafından en son teknoloji kullanılarak yapılmıştır.

Hiç bir korumaya ihtiyaç duyulmadan ayakta durabilecek bir kapıdır. İskeletinin yapımı detaylı bir ÅŸekilde iÅŸlemelere sahip sanatsal bir düşüncenin ışığı altında ve sanat uzmanlarının donatımıyla, iklim ÅŸartlarına yani ÅŸiddetli sıcak ve yaÄŸmura dayanacak  ve en modern sanatsal ihtiyacı karşılayacak ÅŸekilde hazırlandı. Kapının sonuna, altından yaÄŸmurun Kabe’nin içine giriÅŸini engelleyecek bir kısım ilave edildi. Kapının kapanmasında özel raylı bir kilit kullanılmıştır.

Süslemeye ve kapının üzerindeki yazıya gelince, süslemeleri birbiriyle uyumlu ve  kilide kadar belirgin ÅŸekilde olan iÅŸlenmiÅŸ süslemelerdir.  

Kabe’yi Åžerifin  kilidi kendine has meziyetleri, kültürel ÅŸekli ve vazifesi olan özel bir kilittir.

Tercüme Eden: Av. Zekai Gül




YAZARIN DİĞER YAZILARI

KÖŞE YAZARLARI