• 3,602 TL

  • 3,784 TL

  • 143,58 TL

  • 88.531

Öncekiler Sonrakiler

MİMAR SİNAN'IN MİMARİ ANLAYIŞI ÇAĞLARA MEYDAN OKUYOR

12 Mayıs 2015 Salı 13:07

Osmanlı mimarisi altın çağını yaşıyor iken,  Mimar Sinan eserlerini ortaya koymaya baÅŸladı ve şöhreti yayıldı. Ona, hoca ismi verildi. O bu ismi, ilimde vardığı yüksek derece ve yaptığı iÅŸler sebebiyle aldı. Onun yaptığı iÅŸler hakkında konuÅŸmadan önce, Mimar Sinan’ın hayat hikayesinin üzerinde durmak ve düşünmek lazımdır.
 
Hoca Mimar Sinan aÄŸa, Yusuf oÄŸlu Hazret Bey Bin Celal Hanifi  Rumi’nin doÄŸumu Miladi 1490-Hicri 895 dir. Mimar Sinan, 2. Beyazıt zamanın da, Anadolunun Kayseri vilayetine baÄŸlı Ağırnas köyün de hiristiyan bir aileden dünyaya geldi.  23 yaşında Müslüman oldu. Onun hatırasına, bu köye Mimar Sinan köyü  adı verildi. O, çocukluÄŸundan beri baÄŸ ve bahçede oynarken  su kanalı açmaya, kulube yapmaya  hayvanlara ahıl inÅŸa etmeye meraklıydı.

Hayatının ilk günlerinde Askeri okula gitti. Öyleki; burada okuma yazmayı ve pratik fen bilimlerini öğrendi ve marangozlukta ihtisas yaptı. Orduda kaldığı yıllarda, Selçuklu Mimarisini, Anadolu ve İstanbul’da ki Bizans  mimarisini, Halep, Åžam ve Kahire’deki  Memluklu ve Arap mimarisini öğrendi.
 
1534 senesinde, Sadrazam Lutfi PaÅŸa idaresinde  Ä°ran’a düzenlenen seferde, çıkan emir gereÄŸi nakil gemileri  inÅŸası iÅŸinde çalıştı, Ve bunda baÅŸarılı oldu. İstabul’a döndüğünde; artık,  Osmanlı Devleti nin resmen büyük Mimarlarından biriydi. Acem Ali’nin ölmesinden sonra, Sadrazam onun büyük Mimarlar görevine  tayinini   önerdi. Herhangi bir itiraza ve çekiÅŸmeye muhatap olmadan bu makamı ihraz etti. Onun bu makama  geldiÄŸi zamanda;  Osmanlı Mimarisi, dünyada şöhret bulduÄŸu yeri çoktan elde etmiÅŸti.  O, Osmanlı Mimarisinin  geliÅŸmesine çok büyük hizmetlerde bulundu ve Osmanlı Sultanlarının yanında yer aldı. Mimar Sinan, dört Osmanlı Sultanının zamanında(1.Selim, 1.Süleyman 2.Selim, 3.Murat)  Mimarların başı olarak sayıldı, ve görev yaptı.

Mimar Sinanın en mühim iÅŸleri; Åžehzade Muhammed ve külliyesi İstanbuldaki Süleymaniye camisi, Edirne’deki Selimiye Camisi, Suriye/Åžam’daki Süleymaniye ve Kahiredeki Sultan Cami projesi ona aittir. Mimar Sinanın birçok öğrencisi olmuÅŸtur. Onlardan en meÅŸurları;  Ahmet  AÄŸa, Davut AÄŸa ve Mimar Yusuf’tur. Mimar Yusuf Hindistanda da hizmet vermiÅŸtir. BayurÅŸah,  onu Hindistana çağırdığında,  birçok ÅŸehri  imar ve İnÅŸa etmiÅŸtir. Bunların en meÅŸhuru Delhi ÅŸehridir.

Mimar Sinan, Kubbe hendesesinde, bina içindeki büyük boÅŸluÄŸun  mesafesinin ayarlanmasında meÅŸhur üstad sayılmıştır. Mimar Sinan, kendisinden geriye 441 hendesi, harika eser bırakmıştır. 80 Selatin Cami, 50 normal cami,birçok hastane, geniÅŸ saraylar,meÅŸhur Türk hamamları, köprüler,hanlar,içme su kuyuları  ve bunların dışında birçok eserler bırakmıştır.

1982 yılında, İstanbul’da Güzel Sanatlar Akademisinin kuruluÅŸunun 100.yılında, Mimar Sinan’ın verdiÄŸi hizmetlerden ötürü, bu akademinin; ismi  Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Akademisi olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

Viyana üniversitesinde, görevli Alman bilim adamı ve tarih profesörü H.Kulok, Mimar Sinan Hakkında; ‘’muhakkak ki; Sinan, Avrupa  medeniyetinin en büyük ismi Meykıl Encılı, yani;  bizi geçmiÅŸtir’’ demiÅŸtir.                                             
                                                                                                                   
Tercüme Eden  Av. Zekai Gül

YAZARIN DİĞER YAZILARI

KÖŞE YAZARLARI