• 3,602 TL

  • 3,784 TL

  • 143,58 TL

  • 88.531

Öncekiler Sonrakiler

TURİSTİK SAMSUN

21 Haziran 2014 Cumartesi 14:34

Turizm mevsimine girdiğimiz şu günlerde, Samsun'u turizm kenti yapmak adına, katledilen kumsallar ile ilgili tartışmalar, bizi bu konuda tekrar düşünmeye yöneltti.
                
Gezmek için gittiğiniz bir kent'den dönüşte, kenti tanımak ya da yaşamak adına, bazı şeylerin eksik kaldığı duygusu hissederseniz, o kenti sevmişsinizdir.

Sevgilisinden ayrılan biri, ayrıldığı andan itibaren, tekrar ne zaman göreceÄŸinin hesabını yapar. Sevilen kentler de sevgili gibidir, sizi kendisine baÄŸlar. Samsun'u böyle sevilen bir kent yapma arzusunun her yönetici de olduÄŸunu düşünürüm. Ama, yöneticilerin, turistlerin sevgilisi olacak, kentine layık olan özeni gösterme becerisinde ve cesaretinde olması her zaman mümkün olmuyor.

Bunun bilimsel, sosyal, siyasal, farklı kültür anlayışı, rant kavgası  v.s çok çeÅŸitli  genel sebepleri olabileceÄŸi gibi, daha da çok, kentin dinamiklerine, sivil toplum örgütleri görüşlerine, iÅŸin uzmanlarına, bilimin temel alındığı teknik deÄŸerlere önem vermeyen, kenti yasaların tanıdığı geniÅŸ yetki ve mevcut siyasi ortamın verdiÄŸi güçle, kendini tek yetkili gören bir anlayışla, yönetme  biçimidir.

Sözü olan çoğunluğun, hayır dediği bir projeye, yetkisine güvenerek, egosunu tatmin etmek için, evet diyen, yönetici hata yapar, yaşadığı kente zarar verir.

Yok edilen kumsallarla ilgili çok ÅŸey söylendi. Her ÅŸey bittikten sonra, Sayın BaÅŸkan da anlamış olacak ki, sonunda doÄŸru bir söz etmiÅŸ. Sahilin kısmen  yok olmasında etkisi olan Balıkçı Barınağı'nın da ilerde kaldırılabileceÄŸini belirtmiÅŸ.

Keşke uygun yere yapılmayan, balıkçı barınağı önceden kaldırılabilmiş, uygun yerlere, uygun mesafeler de bilimsel verilere dayanarak, yerine başka balıkçı barınağı da olabilecek, küçük limanlar yapılabilmiş olsaydı.

O zaman sahil yolunu yapma ihtiyacı hissedilmez, sayın başkanın da dediği gibi denizden ulaşım imkanı sağlanmış olurdu. Sahil, sadece yürüyüş yolu ve motorsuz araçların girebileceği, özel olarak güzelleştirilmiş, halkın faydalanabileceği, alanlar olarak, Samsun'a has, başka şehirlere benzemeyen, eşi bulunmaz, turistik bir görünüme kavuşturulmuş olurdu.
                   
Protokol camisinin yapımı için, meclis onayı alınmış. Belirtilen bir çok sebep dışında, nedeni olacağı, sadece, trafik yoÄŸunluÄŸu bile caminin belirtilen alana yapılmaması için yeterli ÅŸarttır. 

Yine yukarda anlattığım mantıkla bu cami yapılacaktır. Tabi ki güzel bir bina ya da cami maketinde bile insan gözüne hoş gelebilir. Ama onu bir yere konuşlandırdığınız da, kent dinamiklerine uyumu, istenilen faydayı almak için, çok önemlidir.

Evine bir eÅŸya alırken bile, koyacağı yere, uygunluÄŸu konusunda, bir karara varır,  insan.
                 
Kentlerimizin geleceÄŸini planlamadan, uzun yılları kapsayacak master planlarını yapmadan, geliÅŸi güzel, her gelen yöneticinin, her türlü bilimsellikten uzak, keyfi yatırımlarından sonra kentlerimiz trafik baÅŸta, her türlü alt yapı ve modernleÅŸme sorunları ile yaÅŸanmaz hale getiriliyor, sonra da  aynı yatırımı defalarca yaparak, halkımızın zenginleÅŸmesine harcanacak paralar, maalesef bilinçsiz, düzensiz, olmadı yeni baÅŸtan dedirten, ölü yatırımlara harcanarak, ülkemiz bundan büyük zarar görmektedir.

Bir ÅŸirketi zarara uÄŸratanlara hesap sorulabiliyor ama  bir kenti, ülkeyi zarara uÄŸratanlara hesap sorulamıyor.

Bu bir demokrasiyi iyi kuramama ya da işletememe ayıbıdır.

Not: Gelecek yazımda Samsun'un turizm master planının, en genel hatları ile nasıl olması konusunda ki düşüncelerimi yazacağım.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

KÖŞE YAZARLARI