• 3,602 TL

  • 3,784 TL

  • 143,58 TL

  • 88.531

Öncekiler Sonrakiler

GENÇLER, KENTLER VE SORUNLAR

09 Ocak 2015 Cuma 15:11


Önümüzdeki çeyrek yüzyılda ülkemizin en önemli sorunlarından birinin de gençlik sorunu olacağı öngörülmelidir.

Bir taraftan iyi eÄŸitim görmüş, ilkeli, sorumluluk bilinci taşıyan idealist bir gençliÄŸin yetiÅŸtiÄŸini; diÄŸer taraftan da sanal alemin esiri olmuÅŸ, uyuÅŸturucu müptelası, iÅŸsiz ve iÅŸ eÄŸitimsiz, başıboÅŸ, rahatına düşkün, istekleri bitmeyen, tatminsiz, maneviyattan uzak, yabancı kültürlerin tesirinde kalmış, kimlik ve kiÅŸilik sorunu yaÅŸayan bir gençliÄŸin yetiÅŸtiÄŸini; bu gençlerin kimi zaman sokakta, okulda, evde, stadyumda terör estirdiÄŸini ve eÄŸitimli insanlarımızı da tehdit ettiÄŸini hepimiz görmekteyiz.  

Eğer bizler kimliğimizi ve benliğimizi sağlam kuşaklar üzerinden gelecek nesle aktarmak ve dünya ile her konuda rekabet içerisinde var olma idealimizi gerçekleştirmek istiyorsak; önceliğimiz bu rekabeti bir vecd ve iman ile sürdürebilecek sağlam karakterli vatan evlatlarına ihtiyacımız olacaktır. Bu vatan evlatları ancak kültürel miraslarına sahip çıkarak hayatta kendileri olarak kalabileceklerini de bilmelidirler. Aksi halde tarihin milletler mezarlığında yerlerini alacaklarından hiç şüpheleri olmamalıdır.

Gençler günümüzde hızına ulaşılamayan iletişim araçları sayesinde bir kültürel şokla karşı karşıyadırlar. Onları koruyup kollamak bir nevi çağa hazırlamak, çağın teknolojilerine hazırlamakla olur. Gençleri toplumun değerleriyle ters düştüklerinde suçlamak ve dışlamak kolaycılıktır. Gençlerimizi milli kültür politikalarıyla belirlenmiş ilkeler doğrultusunda kendi kültürüyle barışık olarak hayata hazırlamalıyız. Eğitim, kültürün öğrenilmesini ve aktarılmasını sağlar. Eğitim programları kültürün çocuklara ve gençlere transferini sağlamaya yönelik olarak şekillendirilmelidir.


Gençlik ve Spor Bakanlığı'na baÄŸlı Gençlik Merkezleri mutlaka daha iÅŸlevsel hale getirilmeli, buralarda geleneksel sanatlarımızın, geleneksel sporlarımızın ve geleneksel müzik aletlerimizin gençler tarafından icra edilmesi ve bu arada deÄŸerler eÄŸitiminin gençlerimize kazandırılması saÄŸlanmalıdır. Buralarda haftalık seminer, konferans ve sohbet programları düzenlenmeli ve alanında uzman kiÅŸiler buralara davet edilmelidir. Gençler mutlaka birtakım yararlı etkinliklerle meÅŸgul edilmelidir. Unutmayalım ki hayırlı, güzel iÅŸlerle meÅŸgul edilmeyen gençlerin bir müddet sonra kötü bir çevre ile muhatap olmaları ve olumsuz davranışlar geliÅŸtirmeleri yüksek bir ihtimaldir.  

Önce elbette ahlak ve maneviyat diyoruz. Çünkü maneviyatsız bir ilerleme ileride telafisi mümkün olmayacak sorunlar ortaya çıkaracaktır. Bu nedenle gençler milletin manevi deÄŸerleriyle barışık olarak ve bu deÄŸerlerden beslenerek hayata hazırlanmalıdır. Bu görev ailelerin ve eÄŸitimcilerin omuzlarına yüklenmiÅŸ bir sorumluluktur. Gençlere milli kültürün bir miras olduÄŸu ve milli kültür donanımı olmadan evrensel kültürde yer alınamayacağı ve dünyada söz sahibi olunamayacağı, kısaca milli olmadan milletler arası olunamayacağı bilinci mutlaka kazandırılmalıdır.  

YAZARIN DİĞER YAZILARI

KÖŞE YAZARLARI