OYUN İÇİNDE OYUN
01 Nisan 2013 Pazartesi 03:56
Dünyada ilk kez 1961 yılında kutlanmaya baÅŸlanan tiyatrolar günü her yıl 27 Mart günü de kutlanmaktadır. Konusunu hayattan alan Tiyatro oyunu insanların hafızaların da farklı yer edinir.
Dünyanın kendisi tiyatro sahnesidir. Sahne bazen bir ülkenin bir bölgesi, bazen de bütün ülke olduÄŸu gibi, bazen de dünyanın büyük çoÄŸunluÄŸu, kıtalar sahne olarak kullanılmaktadır. Her birey bu sahnede bir rol alır. Bu rol, kiÅŸilerin durumuna, eÄŸitimine, gücüne göre deÄŸiÅŸmektedir. Kendi köyünde, mahallesinde hava basan, rol kapan, eÅŸkıyalık yapan olduÄŸu gibi; kimisi ÅŸehir merkezinde, bazıları ülke genelinde aldığı rolleri oynar. En büyük sorumluluk, en önemli görev dünya sahnesinde rol almaktır.
Yurt içinde, bölgede, dünyada rol kapmak yarışında olanlar, çalışanlar Ülkenin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak zorundadır. Bunun için de ciddi araÅŸtırmalar yapılır. Ülkenin yakın ve uzak hedefleri belirlenir. Ona göre de eÄŸitim sistemi, insan kaynakları, yatırımlar ÅŸekillendirilir. Çalışmalara ona göre yer verilir, hız verilir. Yön verilir. Gücü elinde bulunduranlar eleÅŸtirileri genelde kulak ardı ederler. Sadece doÄŸruları kendileri bilir havasında olurlar.
Ben, bölgemizde rol kapmaya çalışan oyunculardan, oynamaya çalıştıkları oyundan bahsetmek istiyorum. Yerel oyuncular bazen hava basıyorlar. Bazen nara atıyorlar. Bazen de gözyaşı döküyor, döktürüyorlar. Kimi aÄŸlamaktan sorumlu, kimi kutsallarımızı savunmakta sorunlu, Ama genelde de talimatlar doÄŸrultusunda oynadıkları için basit rolleri bile yapmacık hareketlerle oynamaya devam ediyorlar.
Evet, tiyatro devam ediyor.
Evet, izleyiciler yerlerini almış.
Sahne aynı sahne.
Oyun kısa aralıklarla, duraklamalarla sürüyor.
Tiyatroda seyirciler aynı, sadece senaryo yazanlar, yönetenler ile figüranlar deÄŸiÅŸti. Oynanan oyunda hep zarar görenler halkımızdır, yurdumuzdur, geleceÄŸimizin teminatı olan gençliÄŸimizdir.
Asıl düÅŸünülmesi gereken ülkemizin geleceÄŸinde rol oynayacak gençlerimizin bu rollerine iyi hazırlanabilmesini saÄŸlayacak bir eÄŸitim sistemi kurulmalıdır.
Bu sistem nasıl oluşturulmalı?
Ne gibi hazırlıklar yapılmalı?
Bu hazırlıklarda kimler, hangi rolleri paylaşmalı?
Nasıl çalışılmalı?
Birlik için, dirlik için neler yapmalı.
Ülkemiz için önemli olan da bu noktalardır.
Bu hareket noktasına etki etmek için fırsat kollayan baÅŸka oyuncular da sahnede boy göstermektedir. Bu sahne sadece bölgemizle sınırlı deÄŸildir. Büyük hedefleri olan ülkeler, diÄŸer ülkeleri de etki alanına almaya çalışmaktadırlar. Ülkemizin de bu alanda boy gösterebilmesi için ülkemiz ihtiyaçlarını karşılayacak, düÅŸünmeyi öÄŸrenmiÅŸ, sorgulayan, insan sevgisi ve çağın gerektirdiÄŸi bilgilerle donanmış, evrensel insan haklarına saygılı demokrat bireyler yetiÅŸtirilmelidir.
Ülkemizde ve dünyadaki oyunlar bana, çocukluÄŸumuz oyunlarını, körebe, KöÅŸe kapmaca, saklambaç gibi oyunları hatırlattı. ÇaÄŸ deÄŸiÅŸtikçe oyunlar da deÄŸiÅŸiyor. YaÅŸamımızda bilgisayar yer aldı. Oyunlar da deÄŸiÅŸti. Ama hep geçerli oyunlar arasında yerini koruyan köÅŸe kapmaca ve körebe oyunu oldu.
Neden mi?
Oyun sadece ÅŸekil deÄŸiÅŸtirdi. Körebe oynarken eskiden tek kiÅŸi gözlerini kapatıyordu. Åžimdi gözleri baÄŸlananların sayısı çoÄŸaldıkça çoÄŸalıyor. Milletçe körebe oynar olduk. Yine birileri insanların iÅŸiyle, aşıyla oynamaya devam ediyor. Halk körebe oynamaya devam ediyor. Birileri ateÅŸle oynamaya devam ediyor. Halk yine körebe oynuyor. Birileri ülkemizle, ülkelerle, ülkelerin gelecekleriyle oynuyor. Bu oyun hem ateÅŸle hem de ateÅŸli silahlarla olmaya kalkınca… iÅŸte en tehlikeli oyun odur. O rolleri insanlar farklı ülkelerin insanlarıyla oynamaya, insanların hayatıyla, insanların vatanıyla oynamaya kalkınca… Kalemler susar. Sadece silahlar konuÅŸur. Canlar yanar, ocaklar söner. Örneklerini çevremizdeki ülkelerde görüyoruz Hiç kimse böyle bir tiyatroda rol üstlenmemeli. Halk olarak ;”Yurtta barış, dünyada barış “ istiyoruz.
Sadece yurt korosu eÅŸliÄŸinde sevgi ve barış ÅŸarkıları söylenmeli. Horonlar, halaylar çekilmeli. Barış olsun diye; vazgeçemeyeceÄŸimiz deÄŸerlerden taviz verilmemeli.