• 3,602 TL

  • 3,784 TL

  • 143,58 TL

  • 88.531

Öncekiler Sonrakiler

SESİMİZİ DUYAN YOK MU ?

09 Mart 2013 Cumartesi 15:37

 
Kadınlar günü  nedeniyle yerel  bir tv  kanalında kadınlar ve hakları konusu iÅŸleniyordu.
 
Programa  katılan farklı kuruluÅŸlardan, derneklerden kadınlar  vardı. KonuÅŸmacılar arasındaki bir köylü kadın; kadınlık haklarından öne  çıkardığı yaÅŸama  hakkını, karşılaÅŸtığı yarınını düÅŸünememe  durumunu kendine has diliyle , gönlünden geçtiÄŸi gibi anlattı.Kurulması düÅŸünülen Kavak çimento fabrikasının olduÄŸu köyden ve  malzeme alınacak  ocaÄŸa çok yakın mesafede evi vardı.KomÅŸularından biraz ÅŸanslıydı. KomÅŸuların evleri  açılması düÅŸünülen  ocağın hemen yakınındaydı. Evinin  içindeki yaÅŸamında  huzuru vardı. EÅŸiyle, çocuklarıyla sorunları yok sayılırdı. 
 
O, kadınlık konusunu, kadın haklarını, baÅŸka ÅŸeyleri düÅŸünecek durumda  deÄŸildi. Önce  yaÅŸamak, köyünde insanca, tasasız  yaÅŸamak istiyordu. Kadın hakları yasalarla koruma altına alınmıştı. YaÅŸama hakkı, insanca yaÅŸama, mal, mülk  edinme, var olan  malı, mülkü koruma, onlar yasalarla koruma, güvence altında  deÄŸil mi? diye soruyor.
 
Birkaç soru ile ufacık dokunma ile  yaraları deÅŸildi. Oynanan her oyunun farkında  olduklarını, kendisinin, eÅŸinin, komÅŸularının da oyun içinde oyunlar olduÄŸunun farkında olduklarını anlatıyor.
 
Gücünü zekasından, adaletli davranmak, hak, hukuk, yasalardan deÄŸil de; oturduÄŸu koltuktan ya da cebindeki kabarık cüzdanlardan alanların köylülere hiçte adil  davranmadıklarını anlatıyor köylüler.
 
Arazileri, kadastro çalışmalarından sonra, otuz yılı aÅŸkın zamandan beri kendi adlarına tapulu idi. Otuzu aÅŸkın yıldan beri vergilerini verdikleri, adlarına  tapulu arazilerinin bu tapuları iptal edildi. Geriye döndürülerek,dedeleri adına  çevrilip, müÅŸterek tapulu hale getirildi. Metre karesinin de bir TL bedelle  ellerinden alınmak istendiÄŸi anlatıldı..
 
Satmaya zorlandıklarını, durumu kabullenmediklerini, konunun yargıya taşındığı anlatıldı. Nerede ve nasıl yaÅŸayacaklarını, yasaların önünde  her  vatandaşın  eÅŸit, ama; bazı vatandaÅŸların diÄŸerlerinden ayrı olarak  daha da EŞİT  olduÄŸunu, mahkeme kararlarının sadece köylüye mi uygulanmak için çıkarıldığını köylüler olarak düÅŸünmeye baÅŸladıkları anlatıldı.
 
Köylüler, kurulması düÅŸünülen çimento fabrikasına; altı su kaynağı, üzeri ormanla  kaplı dağın verilmeye çalışıldığı, kendi haklarının, köylerinin bir çeÅŸit gasp  sayılabilecek ÅŸekilde  çeÅŸitli oyunlarla  ellerinden alınmak istendiÄŸini anlatıyorlar. Köydeyiz, köylüyüz. Hukuk sadece bize mi uygulanıyor? Mahkemenin verdiÄŸi yürütmeyi durdurma kararları neden uygulanmıyor? Eskiden var olan daÄŸ  kanunları gömlek mi deÄŸiÅŸtirdi? Bize gömlek deÄŸiÅŸtiren, kılık deÄŸiÅŸtiren daÄŸ kanunları mı uygulanmak isteniyor?
 
YaÅŸamak istiyoruz. Sadece  evde deÄŸil köyümüzde de huzurlu yaÅŸamak istiyoruz.. Biz sadece adalet istiyoruz. Yasalar herkese eÅŸit uygulansın istiyoruz.
 
Deprem oldu da haberimiz mi olmadı? Galiba enkaz altında kaldık ta sesimizi duyuramıyoruz..
 
Her gün yeniden haykırıyoruz.. Ta  ki sağır sultan bile duyana kadar, adalet  yerini bulana kadar, yasalar uygulanana  kadar bağıracağız. Sesimizi duyan yok mu?
 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

KÖŞE YAZARLARI