GÜVEN SORUNUMUZ VAR…
29 Şubat 2012 Çarşamba 13:56
Türkiye bir hukuk devletidir, diyorlar. Ama, hukuk kurallarını bay-pas ederek, etrafından dolaşıyorlar. Her ÅŸeyi adeta kılıfına uyduruyorlar.
Oysa, hukuk herkese lazım. Elektrik üretim santralları için yapılan düzenlemeler. Tam da bu konuya örnek; Yanlış yer seçimi yapılmasına, dışa bağımlı hale gelinmesine, yaÅŸam alanlarının yok edilmesine karşı, açılan davalar artık açılamasın diye düzenlemeler yapılıyor.
Anadolu’da bir deyim vardır, “Allah devlete millete zeval vermesin” derler. Bu deyim, halkın devlete olan güvenini ifade eder. Güvenirler; bürokratına , seçilmiÅŸine , atanmışına
Fakat; bacasından zehir kusan Termik Santralları gördükçe, yaÅŸam alanlarını bozan küçük HES’lerin aslında, suyun kullanma hakkının ellerinden alınmak olduÄŸunu anlayınca, ne oluyor bizim ülkemizde? diye. Önce birbirlerine sordular:
Nerde bu devlet, neredesiniz ey millet?
Sonra; bir bilene sormak geldi akıllarına, işin uzmanları olan akademisyenlere danıştılar.
Anlat bize, bu yapılanlar ne anlama geliyor? dediler.
Akademisyen bir bilen tüm gerçekleri halkın yüzüne anlattı. Suyunuz, havanız, toprağınız, saÄŸlığınız, kısaca yaÅŸam alanlarınız elden gidiyor, uyanın.
Uyanın ve birleÅŸin, mücadele zamanıdır ÅŸimdi. Aksi halde geri dönüÅŸü yoktur, kaybettiklerinizin. Toplandı halk, karar verdi.Bu ülkede yasalar var, yönetmelikler var. 'Hakkımızı arayacağız, çaremiz yok baÅŸka' dediler. Eylemler yaptılar, gaz bombalarına , coplara karşı, her türlü baskıya raÄŸmen direndiler.
Avukatlar tuttular, davalar açtılar. Kimi horozunu sattı, kimi danasını. Dava masraflarını karşılamak için. Sonunda kazandılar da. Çok güvendikleri bürokrata, seçilmiÅŸe, atanmışa karşı açtıkları davayı.
“Yürütmeyi durdurun” diyordu yargı kararı. 'YaÅŸasın hukuk devleti, yaÅŸasın adalet' dedi ahali, çok sevindiler bu sonuca. Fakat, o da ne?
Yürütmeyi durdurma kararı iÅŸe yaramıyor mu ? Yoksa.. Kimsenin durduÄŸu yok, kimseyi durduran yok!
Dünya devi OMV ÅŸirketine yürü demiÅŸler bir kere. Durmak ne kelime, inÅŸaat hızlandı daha da.
Mahkeme kararı ile kapatılalı dört yıl oldu. Ancak ,yeniden çalışmaya baÅŸladı Mobil Santrallar, doÄŸalgazla, olmadı 6 numara Fuel-Oil ile çalışacaklar. Lisans verilmiÅŸ, yargı kararını hiçe sayarak. Halk çok güvendiÄŸi bürokratına, seçilmiÅŸine, atanmışına artık nasıl güvensin? Elbette güveni sarsılacak, sudan çıkmış balığa dönecek…
Güven sarsılınca bir kez, bozulmalar baÅŸlayacak, Toplum ahlakı kavramı yok olacak.
Yazık oluyor efendiler,
Yazık, bu ülkeye…!