• 3,602 TL

  • 3,784 TL

  • 143,58 TL

  • 88.531

Öncekiler Sonrakiler

DEVLETİN TÜRK ÜRETİCİLERİNE DARBESİ

13 Temmuz 2012 Cuma 13:35

(Bölüm 2)

TSE standartlarındaki tanımlamaların, petrol türevi ürünlerin yalıtım amaçlı kullanımına iliÅŸkin tüm kapıları ardına kadar açması, Türk üreticilerin buluÅŸu olan doÄŸal yalıtım ürünlerinin piyasayı girmesini engellemekte ve pazarda yer edinmelerine bizzat devlet eli ile izin verilmemektedir.

Bir önceki yazımızda ifade ettiÄŸimiz açıklamalara devam edecek olur isek; A firması kurucusu, o dönemde Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak ile sektördeki rahatsızlığı ifade etmek üzere randevu talebinde bulunur. Bunun için de kentinin milletvekili olan ÅŸu an Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a Özak’tan randevu talebi için yardımını ister. Ancak Kılıç, A firması sahibine “Bakanın özel kalem müdürünü arayın ve ondan randevunuzu talep edin” ÅŸeklinde cevap verir. Oysa A firması sahibi Samsun’lu olup, aynı zamanda uzun yıllar Samsunspor’da yönetici olarak görev yapmış, gazetecilik yanı ile de bilinen bir isimdir. Kendisini de yakinen tanıyan bir Samsun’lu olarak, ülke menfaatine iliÅŸkin bir konuda kendi kentinin milletvekilinden yardım talep etmiÅŸtir.

A firması sahibi, doÄŸal olarak Kılıç’ın bu davranışına çok bozulur. Faruk Özak’a bir ÅŸekilde konu intikal ettirilir. Ancak bir süre sonra Özak’ın oÄŸlunun da yalıtım sektöründe olduÄŸu ve üstelik petrol türevi ürün üreten bir tesisin kurucusu olduÄŸu öÄŸrenilir. Yani bizzat Bayındırlık ve İskan Bakanı’nın mahdumunun da rakip sektörde faaliyet göstermesi, doÄŸal ısı yalıtım sıvalarının standartlarda yer almasının önünde bir set oluÅŸturmuÅŸtur.

DoÄŸal Yalıtım Sıvası üreten ve TSE belgesine sahip diÄŸer 2 firma ise, ürünlerini sadece eÅŸ dost ve yakınlarına satabilmekte ve pazarda yer bulamamaktadırlar. Çünkü TS 825 standartlarında ürünleri kabul görmemektedir. Yapılan istiÅŸare toplantılarında hiçbir sonuç alınamamaktadır.

Bu arada A firması, yurt dışındaki Pazar ağını geliÅŸtirmektedir. Türkiye’de ilgili standartlara sokulmayan ürünler, yurt dışında örneÄŸin İngiltere’de dünyanın ilk ve tek yeÅŸil yalıtım sertifikasını almaya hak kazanmıştır. (Green Apple)  Uluslararası fuarlarda doÄŸal ısı yalıtım sıvaları olaÄŸanüstü ilgi görmektedir. ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen Yapı Fuarında 843 firma arasından insanlığa faydalı 4. Ürün olarak ödül alınmıştır. Almanya’da İnÅŸaat Mühendisleri platformunun yayınladığı bültenlerde ilk kez bir ürün 4 sayfa olarak yer almış ve ürünler tüm AB ülkelerine yeÅŸil yalıtım sıvası olarak lanse edilmiÅŸtir.

A firması ilk etapta üretim tesislerini yurt dışına taşımaya karar verir. Ancak Türkiye’de de tezgahlanan bu oyunun bozulması gerekir. Çünkü devlet yabancı menÅŸeyli ürünlerin satışı için her tür zemini oluÅŸtururken, Türk üreticilerinin ürettiÄŸi ürünlerin önünün kapatılmasına seyirci kalınmamalıdır.

Tüm bu görüÅŸler çerçevesinde A firması sahibi son kez TSE genel müdürlüÄŸünde bir toplantı yapılması için baÅŸvuruda bulunur. Bu arada TS 825 Standart Daire BaÅŸkanlığında ve ilgili komisyonlarda yer alan bazı kiÅŸilerin, kartellerin yönettiÄŸi ve finansörlük yaptığı kurumun bir nevi maaÅŸlı elemanları olarak görev yaptıklarını tespit eder.

TSE Genel MüdürlüÄŸünde ilgili komisyon üyeleri ve TSE baÅŸkan yardımcısı ve genel müdürlerin iÅŸtirak ettiÄŸi bir toplantı düzenlenir. Bu toplantıya iÅŸtirak eden A firması sahibi konuÅŸmasına TS 825 Standart Daire BaÅŸkanı’na sorular yönelterek baÅŸlar. KonuÅŸmanın içeriÄŸi ÅŸu ÅŸekildedir.

 --Sayın genel müdürüm, size bir iki soru yönelteceÄŸim, vereceÄŸiniz cevaplar doÄŸrultusunda da ÅŸirket olarak politikamızı belirleyeceÄŸiz. İlk sorum TS 825 standartlarının Alman DIN normlarından alındığını tespit etmiÅŸ bulunmaktayız, bu tespitimiz doÄŸrumu dur?

 --Evet doÄŸrudur.

 --Sayın müdürüm, siz bize uluslar arası bir teknik onay kurumundan belge getirdiÄŸiniz taktirde ürünlerinizi standartlarda tanımlayabiliriz demiÅŸtiniz. Åžimdi ben firma olarak sizin Türk standartlarını oluÅŸtururken noktası virgülüne kadar kopya aldığınız standartları sahibi  Almanya’ya ve tüm AB ülkelerine ihracat yapıyorum. Åžimdi ben elime TSE belgemi alacağım ve Almanlara “kusura bakmayın beyler, biz Türkler çok uyanığız.Sizi kandırıyoruz. Çünkü  biz size sattığımız ürünleri Türkiye’de satamıyoruz. Çünkü standartlarda yer almıyoruz. Siz bize bir belge verin de bu belge ile Türkiye’de mallarımızı satalım” dersek, bu hareketin GüneydoÄŸuda askerlerimize kurÅŸun sıkan PKK’nin yaptığından ne farkı olur. Bu vatana ihanetin baÅŸka bir versiyonu deÄŸil mi dir? (Ortam bir anda deÄŸiÅŸir.)

--İkinci sorum, siz yine ürünlerimizin bir benzeri bulunmadığı ve bu nedenle de referans olarak gösterilemediÄŸinden standartlarda yer alamayacağını ifade ettiniz. Pekiyi sayın müdürüm, Türk milleti gerçekten Aziz Nesin’in ifade ettiÄŸi gibi % 60’ı aptal mı? Biz Türk insanı olarak bir buluÅŸun altına imza atamaz mıyız? Bizi referans gösterirsiniz ve böylece bu ürünler de standartlarda tanımlanmış olur.

--Bakın beyler, sizin TS standartlarına sokmadığınız ürünleri ben tüm AB ülkelerine, ABD’ne, Güney Afrika’ya satıyorum. O ülkelerde gerekli tüm standart belgelerini de kalitemizle aldık ve üstelik çeÅŸitli ödüllere layık görüldük. Türkiye’de bu ürünlerimizi satmaya ihtiyacımız yok. Çünkü zaten dışarıda bir Pazar oluÅŸturduk. Ancak burası bizim ülkemiz. Türkiye’de ürettiÄŸimiz ürünlerimizi kendi ülkemizde satmamıza engel oluyorsunuz. Åžahsen defalarca tehdit edildim. İştirak ettiÄŸim Yapı fuarlarında stantlarım tam ifade ile basıldı. Elemanlarım tehdit edildiÄŸi için çalıştıracak kiÅŸiler bulamadım.

(Bu sırada TS 825 Standart Daire BaÅŸkanı ani bir refleks ile “beni de tehdit ettiler” ÅŸeklinde bir ifade kullandı. Biz genel müdür de tıpkı benim gibi tehdit edilmiÅŸti.)

--İki gün sonraki revize toplantısında  ürünlerimizin ilgili standartlarda yer almamasına karar verilmemesi  halinde, konuyu uluslar arası mahkemelere taşıyacağım. Kartel kuruluÅŸları ile dirsek temasında bulunarak ÅŸahsi menfaat temin eden  tüm kiÅŸileri açıklayacağım. Bu ülke bizim. Hangi mevkide olursa olsun, hiç kimsenin bu ülkenin deÄŸerlerine ihanet etme hakkı yok. Ben bir Türk yatırımcısı olarak bir buluÅŸun altına imza attım. Ürünlerimizin doÄŸru ürün olduÄŸunu takdir dolu cümleler ile ifade ediyorsunuz. Ancak bir STÖ’nün onayını almamızı talep ediyorsunuz. Kim bu STÖ. Adı üstünde bir STÖ. Yani Kanarya Sevenler DerneÄŸi gibi bir kuruluÅŸ. Ancak bu kurum devlet içinde adeta bir bilirkiÅŸi konumuna getirilmiÅŸ. Tüm ipler onların yani yabancı kartellerin elinde. Elbette bu kurum ve onları destekleyenler kendilerine rakip olacak Türk patentli ürünleri standartlarda tanımlanmasına engel olacaklardır. Sizin göreviniz de onların bu taleplerine boÄŸun eÄŸmek deÄŸildir. EÄŸer ürünlerimizde bir hata var ise söyleyin düzeltelim. Ancak hiçbir bilimsel veriye dayanmadan bu ürünleri standartlara sokmaz iseniz, bunun vebalini taşıyamazsınız. Kanuni haklarımızın sonuna kadar takipçisi olacağız. Bir Türk yatırımcısı olarak milyonları sokaÄŸa atacak kadar aptal deÄŸiliz. Ama yabancı ürünlere tüm kapılar açılırken, Türk ürünlerine de yapılan bu hareketleri sineye çekemeyiz.

Bu ÅŸekilde bir konuÅŸmanın ardından iki gün sonraki nihai toplantıda komisyonda bulunan 5 üyenin kabulü ile DoÄŸal Isı  Yalıtım Sıvaları TS 825 standartlarında EK-E maddesi olarak yer almıştır. (22 Mayıs 2008)

 DEVAM EDECEK

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

KÖŞE YAZARLARI