• 3,602 TL

  • 3,784 TL

  • 143,58 TL

  • 88.531

Öncekiler Sonrakiler

ŞENDOĞAN ÇAKMAKER OLAYI VE ALT YAPININ ÖNEMİ

08 Ekim 2012 Pazartesi 15:52

Kulübümüzün kayyuma gitmemesi adına taşın altına gövdesini koyan Emin Kar’ın, Samsunspor’a teknik direktörlük için kapılarını çaldığı ilk isimler elbette Samsunspor’a uzun yıllar hizmet etmiÅŸ ve bugünde teknik direktörlük ve antrenörlük yapan arkadaÅŸlarımız olmuÅŸtur.

ÇeÅŸitli nedenler ile takımda teknik direktörlük görevine talip olmayan arkadaÅŸlarımız kriter olarak,  kasası tam takır kuru bakır olan ve üstelik elindeki deÄŸerleri de yok etmek gibi bir handikabı olan takımımızın geleceÄŸinin parlak olmayacağını baz almışlardır.
 
Emin Kar, futbolculuÄŸu döneminde ki hırsını baÅŸkanlığına da taşımış, ve Samsunspor kendisinden beklenmeyen sonuçlara imza atmıştır. Hiç kimse elbette bu yıl için ÅŸampiyonluk beklentisi içine girmemektedir. Girmemelidir. Bu yıl için hedef sadece ayakta kalabilmektir. 
Takımımızın bundan sonraki süreçte en önemli silahı alt yapıdır. Maddi imkanlar yetersiz olduÄŸuna göre, ticari platformlarda ilk 500’de yer alan firmalarımız da Samsunspor’a yeterli destek saÄŸlamayacaklarına göre, alt yapının güçlü antrenörler ile tekrar futbolcu üreterek büyük takımlara transfer yapabilecek kapasitelere gelmelerini saÄŸlamaktır.
 
Samsun’da bu tipte hocalarımız her zaman mevcut olmuÅŸtur. Samsun bünyesinden Türk futboluna yıldızlar kazandıran hocalar ithal deÄŸildir. Samsun’da var olmuÅŸlar ve kulüplerinde görevleri bittikten sonra teknik adamlar olarak vitrine çıkmışlardır.
 
BaÅŸarılı olanların sayıları her ne kadar sınırlı olsa da, Samsun’daki futbol potansiyelini en iyi tahlil edebilecek ve bu hamuru saÄŸlıklı bir ÅŸekilde yoÄŸurabilecek teknik direktörler Samsun’lu teknik direktörlerdir. BaÅŸarılı olamamalarının nedeni bana göre yine Samsunspor’un izlediÄŸi politikalar olmuÅŸtur. Gerçi bu hezeyan tüm takımlarımızda mevcuttur.
 
Teknik direktörlerin kendi kadroları vardır. Göreve getirildiklerinde bu kadrolar ile yollarına devam ederler. Bölgeden ise sadece ya kaleci hocası veya kondisyoner görevinden öteye geçmeyen yetkiler ile bir hocaya görev verilir. Halbuki yapılması gereken, bir teknik direktör ile anlaÅŸma saÄŸlandığında en az 2 yardımcı hocanın o ilin TÜFAD’a üye hocalarından seçilmelidir. Süper lige çıktığımız dönemde bizim yürüttüÄŸümüz çalışmalar aÅŸamasında anlaÅŸmış olduÄŸumuz Portekizli Couserio’ya bu talebimiz iletilmiÅŸ ve bu talebimizin bir rica boyutunda olmayıp zorunluluk olduÄŸu ifade edilmiÅŸtir. Sonuçta talebimizi müspet karşılayan Couserio ile bu çerçevede plan ve program yapılmıştır. 
 
ÅžendoÄŸan Çakmaker’de benim ÅŸahsen güvendiÄŸim ve adam olacak çocukları genç yaÅŸlarında tespit edebilme yeteneÄŸine sahip kiÅŸilerden biridir. ÖrneÄŸin İlhan Mansız’ı Samsunspor adına ilk tespit eden ve yönetim kuruluna ısrarla alınmasını isteyen kiÅŸidir. KuÅŸadasıspor’un talep ettiÄŸi transfer ücreti kulübümüzün ÅŸartlarına göre ağır olmasına raÄŸmen, bu futbolcunun alınması için tabiri caiz ise kellesini ortaya koymuÅŸ ve Mansız’a kefil olmuÅŸtur. Mansız’ın bilahare Türk futbolunda geldiÄŸi yerlerde malumdur.
 
Alt yapıdaki görevinden istifade etmek zorunda bırakılan Çakmaker’in, görevinden ayrıldığındaki demeçlerinde , bir yöneticinin iÅŸlerine müdahalesi olarak kamuoyuna yansımıştır. Yönetici arkadaşımız ın demeçlerinde ise,  Çakmaker’i kulübe kendisinin önerdiÄŸi ifadelerini görmek Samsun futbolu adına bir talihsizliktir. Bu noktada takımda görev yapan kiÅŸinin kimin önerdiÄŸi deÄŸil, hastalığa doÄŸru teÅŸhis konarak tedavisinin saÄŸlanmasıdır. Bu da yöneticilerin görevidir.
 
Burada bir teknik direktörün görevinden ayrılması veya ayrılmamasını tartışmak elbette anlamsızdır. Ancak kulübümüzün her zamankinden çok alt yapıdaki koordinasyona ihtiyacı vardır. Çünkü kaynak kurumuÅŸtur. Yeni kaynaklar üretilmelidir. Alt yapı bugün Samsunspor için en önemli sermayedir. Borçların altından maddi olarak kalkmak mümkün olmadığına göre, sermayeyi oluÅŸturacak tek kapı alt yapıdan yetiÅŸecek futbolcular olacakır.
 
Bugün dünya futbolunda söz sahibi olan örneÄŸin Barcelona’nın A takımında en az 5-6 adet alt yapıdan yetiÅŸen futbolcular görev yapmaktadır. TFF’de yerinde bir karar ile, süper ligdeki takımlarımızın 18’lerinde 2 futbolcunun alt yapıdan olması zorunluluÄŸu getirmiÅŸtir. Dolaysıyla kulüplerin ayakta kalabilmesine yönelik en etkin önlemlerin, alt yapıya gereken önemin verilmesi olduÄŸu gerçeÄŸi teyit edilmektedir.
 
Alt yapıda görev yapan teknik direktörlerimizin, kulüp imkanları ile kesinlikle yurt dışına gönderilerek bilgi ve tecrübelerine katkıda bulunulmalıdır. Bu konu ile ilgili görüÅŸ ve düÅŸüncelerimi çeÅŸitli platformlarda her zaman dile getiren bir kiÅŸi olarak, Almanya’da ve İngiltere ve çeÅŸitli AB ülkesi takımlarında bu amaç doÄŸrultusunda çeÅŸitli ülkelerden çok sayıda teknik direktörlerin olduÄŸunu tespit etmiÅŸ bulunmaktayım. 
 
Bu tür organizasyonların yapılması kolaydır. Ancak 6 ay veya 1 yıl gibi yurt dışına gidecek olan hocalarımızın bu süre zarfında ailelerinin geçim giderleri baÅŸta olmak üzere tüm ÅŸahsi giderlerinin kulüp tarafından karşılanması gerekir. Bu nedenle yapılacak bütçede bu tür bir organizasyon için ödenek konulmalıdır. Adama yapılan yatırım ile  uzun vadede kazanan Samsunspor olacaktır. 
 
 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

KÖŞE YAZARLARI