• 3,602 TL

  • 3,784 TL

  • 143,58 TL

  • 88.531

Öncekiler Sonrakiler

YABANCI ÜRÜNLER TEŞVİK EDİLİRKEN TÜRK ÜRÜNLERİ STANDARTLARA SOKULMUYOR

17 Temmuz 2012 Salı 18:19


 
Bölüm 3
 
(Not: Yazımızın içeriÄŸinin tam anlaşılabilmesi için 1 ve 2. bölümler okunmalıdır.)
 
22 Mayıs 2008 tarihinde  TS 825 EK-E'de yer alan Isı Yalıtımlı Sıvalar için insiyatif tamamen tüketicinin insiyatifine terk edilmiÅŸtir. Bu noktada yine petrol türevi ürünlerin pazarının daha fazla geniÅŸlemesine öncülük edebilecek bir tablo oluÅŸturulmuÅŸtur. Ancak belirli çabalar sonucunda kıyısından köÅŸesinden ilgili standartlarda yer bulunabilmiÅŸtir.
 
Bu süreç 2010 yılı sonuna kadar sürmüÅŸ ve sektörde birbirini taklit eden yaklaşık 30 firma Isı Yalıtımlı Sıvalar sektöründe yer almıştır. Eski bakan Mustafa Demir'in önerisi ile bir dernek çatısı altında toplanma kararı verilmiÅŸtir ve A firmasının öncülüÄŸünde DİM-DER (DoÄŸal İzolasyon Malzeme Üreticileri DerneÄŸi) kurulmuÅŸtur. Bu kez İZODER (kartel kuruluÅŸu) tarafından Isı Yalıtımlı Sıvalar hakkında piyasada "Sıva ile yalıtım olmaz" ÅŸeklinde propogandalar üretilme gayretleri sürdürülmüÅŸtür. 
 
İZODER'İn "Sıva ile yalıtım olmlaz" ÅŸeklindeki propoganları sürmekte iken, ülkenin çeÅŸitli bölgelerinde büyük iÅŸ merkezleri, hastaneler, ve konutlar, HaydarpaÅŸa İstasyonu gibi tarihi binalar, petrol türevi ürünlerin küçük bir kıvılcımla yanma riskleri nedeniyle yangınların sayısında artışlar kaydedilmiÅŸ ve ayrıca, bazı binalarda stroforlar yapısında kullanılan fileden itibaren dökülmeye baÅŸlamıştır. Ayrıca bu tür ürünler kullanan binaların içinde sürekli terlemeler nedeniyle nem ve küf oluÅŸmaktadır. Bütün bu dezavantajlar Isı Yalıtımlı Sıvaların piyasada tüm engellemelere raÄŸmen kullanımının artışına neden olmuÅŸtur.
 
1 Ocak 2011 tarihi itibariyle bilindiÄŸi üzere ülkemizde enerji tasarrufuna yönelik alınan tedbirler çerçevesinde tüm binaların yalıtımları için Binalarda Enerji Kimlik Belgesi uygulaması getirilmiÅŸtir. Yeni binaları ruhsat alımlarında bu belge alınacak ve eski binalarda ise 2017 yılı sonuna kadar yalıtımlarının yapılmasını saÄŸlayacak düzenlemeler oluÅŸturulmuÅŸtur.
 
Ancak yabancı yatırımcılar ve yerli iÅŸbirlikçileri yine boÅŸ durmamış ve kendi ürünlerine rakip olabilecek Isı Yalıtımlı Sıvaların tamamen piyasadan kaldırılması için yeni bir senaryoyu sahneye koymuÅŸlardır. Bu senaryoya göre Binalarda Enerji Kimlik Belgesi için gerekli olan programın kendilerince yapılması halinde, programda Isı Yalıtımlı Sıvalara yer verilmeyecek ve böylece tüm pazar kendi kontrollerinde olacaktır.
 
BaÅŸbakan ErdoÄŸan, enerji tasarrufu için gerekli tüm çalışmaların 2010 yılı sonunda tamamlanması konusunda ilgili bakanlıklara talimat verir. Ancak programı hazırlayan Ankara Makina Mühendisleri Odası bu süreçte söz konusu yazılımına tamamlanmasının mümkün olamayacağını bildirir. Bu süreçte İZODER kuruluÅŸu gerekli yazılımı bila ücret yapmak için talip olur. (Bizzat eski bakan Mustafa Demir'in ifadeleridir) Böylece hazırlayacakları yazılımlara göre tüm yollar petrol türevi ürünlere çıkacaktır. 
 
İZODER tarafından hazırlanan yazılım programında tahmin edileceÄŸi üzere, Isı Yalıtımlı Sıvalara yer verilmez. Üstelik TS 825'de yer alan tüm maddelerin, BEP-TR adı verilen (Binalarda Enerji Performansı Kriterleri) programda da yer alması gerekmekte iken, her ne hikmetse yeni yazılıma dahil edilmez. Üstelik programın başında İZODER logosu bulunmaktadır. Yani devlet eli ile bir sektörün reklamı yapılması için her türlü ayak oyunları tezgahlanmış ve sahneye konmuÅŸtur. Çünkü programın adı devlet programı deÄŸil İZODER programı olarak anılmaktadır. Böylece yerli ürün üreticilerinin yatırımları çöpe atılmış olmaktadır.
 
Isı Yalıtımlı Sıvalar üreticileri bu kez dernek olarak ilgili birimlere baÅŸvurur. Eski bakan Mustafa Demir'den randevu talep edilir. (Burada eski milletvekilimiz Fatih Öztürk'e ÅŸahsen ve dernek olarak teÅŸekkür ederiz, çünkü bir iki yıl evvel Suat Kılıç'a Faruk Özak'dan randevu talebi için müracaat ettiÄŸimizde, Kılıç bizi Özak'ın özel kalem müdürüne havale etmiÅŸ idi. Oysa Öztürk'e müracaat ettiÄŸimizde 1 saat sonra Demir'in makamına davet edildik.)
 
Eski bakan Demir, müsteÅŸar ve ilgili genel müdürlerden konu hakkında brifing aldıktan sonra, Isı Yalıtımlı Sıvaların da malum programa "sehven unutulmuÅŸtur" gerekçesi ile ilave edilmesini saÄŸlamıştır. Neden yazılımın İZODER'e yaptırıldığı konusundaki sorularımıza ise, yukarıda ifade ettiÄŸimiz cümler ile cevap vermiÅŸtir. İZODER logosunun programda kullanılmaması gerektiÄŸi konusundaki talebimize ise, ilgili kuruluÅŸ ile söz konusu yazılım programının bila ücret yapılması karşılığında bir kontrat imzalandığını ifade etmiÅŸtir.
 
Ancak kartel yine bir ayak oyunu ile,Yalıtım ürünlerindeki  Isı İletkenlik DeÄŸerlerinde kendi ürünlerini ön plana çıkaracak oranları programa koymuÅŸlardır. Yalıtım ürünlerinde 0.070 W/mK olarak programda belirtilen deÄŸerler, Isı Yalıtımlı Sıvaların pazarda yer bulmasını engelleyen bir orandadır. Çünkü bu deÄŸerler ile Isı Yalıtımlı Sıvaların uygulanacak kalınlıklar artmakta ve dolaysıyla daha fazla maliyetler oluÅŸtuÄŸundan tüketiciler daha ucuz maliyetler ile petrol türevi ürünlere yönelmektedir.
 
Bilimsel olarak ise, petrol türevi yalıtım ürünlerinin pazarda ifade edilen 0,030 W/mK olarak deÄŸerleri, ürünün duvara uygulanmadan önceki deÄŸerleridir. Çünkü duvara dübelleme metodu ile uygulandığından bu hesaplamalarda dübellerin ısı köprüsü oluÅŸturması hesaba dahil edilmemiÅŸtir. Tüketici böylece devlet eli ile aldatılmaktadır. Çünkü standartlar petrol türevi ürün üreticilerine avantaj saÄŸlayan yapıda oluÅŸturulmuÅŸtur.
 
DEVAM EDECEK
 
 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

KÖŞE YAZARLARI