Samsun'da maaş alamayan belediye işçilerinden teminat mektubu tepkisi!
Samsun'da aylardır maaş alamayan Atakum Belediyesi işçilerinden, belediyeye teminat mektubu tepkisi!

Samsun'da aylardır maaş alamayan Atakum Belediyesi işçilerinden, sorunu çözeceği açıklanan ancak 25 gündür İller Bankasından alınamayan teminat mektubu ile ilgili açıklama geldi.
Samsun'da Atakum Belediyesinde çalışan ve Atakum İşçi Dayanışması çatısı altında biraraya gelen işçiler, Atakum Belediyesinde çalışan işçilerin bazılarının 2.5 ay bazılarının ise 4.5 aydır maaş alamadıklarına dikkati çekti.
Atakum Belediyesinde yaşanan maaş sorunu ve teminat mektubu ile ilgili açıklama yapan Atakum İşçi Dayanışması, iktidarın muhalif belediyeler üzerindeki baskısını görmezden gelmediklerini belirterek, yapılan açıklamada "Geçtiğimiz ay personel maaşlarının ödenmesi amacıyla teminat mektubu karşılığında kredi kullanılması için alınan meclis kararının üzerinden 25 gün geçmesine rağmen teminat mektubunun henüz gelmemiş olması, sorunun hâlâ çözülemediğini gösterdi." dedi.

Atakum Belediye Meclisi'nin 1 Eylül 2026 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıya da atıfta bulunulan açıklamada, şunları dile getirildi:
"Mecliste yapılan açıklamalar, daha önce dile getirdiğimiz temel bir noktayı yeniden doğruluyor. Mesele yalnızca geciken maaşların nasıl ödeneceği değil, Atakum Belediyesi’nin nasıl yönetildiği ve kamu kaynaklarının hangi önceliklerle kullanıldığıdır. MHP’li Meclis Üyesi Ahmet Hatinoğlu’nun da ifade ettiği üzere, bütün çözümün İller Bankası’ndan gelecek teminat mektubuna ve ardından kullanılacak krediye bağlanması kalıcı bir çözüm değildir. Hatinoğlu’nun “belediyenin imkânları neden kullanılmadı, gelir getirici projeler neden üretilmedi?” sorusu, artık yalnızca bir siyasi tartışma değil, kamuoyunun cevap beklediği somut bir sorudur. Aynı toplantıda Yeni Parti Grubu adına konuşan Nakif Yılmaz’ın, sokakta herkesin belediyenin maaş sorununu sorduğunu ve artık çalışanlara cevap veremez hâle geldiklerini belirtmesi de sorunun ulaştığı boyutu ortaya koymaktadır. Meclis Başkanvekili Halil Taşkın’ın “çalışanlar hepimizin” diyerek sorumluluğu ortaklaştırması önemlidir. Ancak sorumluluğun ortak olduğunun söylenmesi kadar, bu sorumluluğun gereğinin yerine getirilmesi de zorunludur. İşçinin aylarca ücret beklediği bir yerde mesele artık ertelenebilecek bir idari sorun olmaktan çıkmıştır. Biz merkezi iktidarın muhalif belediyeler üzerindeki mali ve siyasal baskısını görmezden gelmiyoruz. Ancak bu durum, yerel yönetimin kendi tercihlerini, kaynak kullanımını, borçlanma biçimini ve personel politikasını açıklama yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Tam tersine, demokratik ve sosyal belediyecilik iddiası taşıyan bir yönetimin daha yüksek bir şeffaflık standardı oluşturmasını gerektirir. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi; belediyenin mali yapısı, toplam borç yükü, personel giderleri, göreve gelinen tarihten itibaren yapılan işe alımlar ve kaynakların hangi önceliklerle kullanıldığı Atakum halkına açıkça anlatılmalıdır. 1 Eylül Meclisi’nde ortaya çıkan tablo, artık daha fazla açıklama ve daha fazla şeffaflık ihtiyacını göstermektedir. Belediye Başkanı Serhat Türkel’in meclise gelerek belediyenin gerçek mali tablosunu, maaş borçlarının neden bu noktaya geldiğini ve kredi dışında hangi kalıcı çözüm seçeneklerinin bulunduğunu açıkça ortaya koyması gerekir. Hatinoğlu’nun çağrısındaki gibi mesele meclisten kaçınmak değil, meclisi ve Atakum halkını bilgilendirmektir. Çünkü Atakum Belediyesi işçilerinin emeği, bu kentin gündelik yaşamının kendisidir. İşçinin hakkı yalnızca işçinin değil, kentin ortak meselesidir. Bizim talebimiz yalnızca birikmiş ücretlerin ödenmesi değildir; emeğin güvence altına alındığı, kaynakların şeffaf kullanıldığı, çalışanların ve kentlilerin karar süreçlerinde söz sahibi olduğu demokratik bir belediyecilik anlayışıdır. Atakum’un geleceği, kapalı kapılar ardında alınan kararlarla değil, işçinin ve kentlinin söz hakkıyla kurulmalıdır. Çağrımız, demokratik bir mütabakat kurularak meclis tüm üyeleriyle, tüm atakum işçileri ve halkıyla şeffaf bir yönetim anlayışını hayata geçirerek sorunların çözümünü ortaklaştırması yönündedir."
İlgili Haberler
Yorumlar (0)
Bu içerik için henüz onaylanmış yorum yok.



